onsdag 28 mars 2012

Psykopaten

Jag tänkte ägna ett inlägg åt människornas rovdjur. De som ständigt kommer att charma, lura, manipulera och såra de människor som tyvärr passerar under deras livsstid - psykopaterna.

Vad är psykopati? Psykopati är en personlighetsstörning som strax under 1 av 100 har. Psykopati är alltså inte botbart. Det finns inga behandlingsmetoder som idag hjälper, vissa behandlingar förvärrar t.om. beteendet. En psykopat är ytligt väldigt charmig, ser bra ut och är mer muskulösa än genomsnittet. Men deras ord är repliker. De charmar och manipulerar för att kunna vinna något. De ser folk som nyttiga idioter de kan utnyttja för sin egen vinning. Deras blick är svart och tom. En god människokännare kan höra att orden är repliker och se att blicken är tom. Men de allra flesta kommer att förblindas av deras charm.

Psykopaten har ett stort behov av starkt stimuli. De är väldigt impulsiva och blir lätt rastlösa. De har ofta stora mål och idéer och ser inga hinder. Deras narcissistiska självbild gör att de tror att de kan uppnå vad som helst. Men i verkligheten kommer de aldrig ens att komma i närheten av de mål de målar upp. Några dagar senare har de tröttnat och letar nya utmaningar.

Att ljuga är i deras natur. De skäms inte för att ljuga och gör det ibland helt utan anledning. Det spelar ingen roll om det är en vän eller fiende, de kommer att dra samma lögner på samma sätt med samma inlevelse. De skäms inte om de blir påkomna. En vanlig människa blir såklart väldigt generad om de blir påkomna med en lögn, men inte psykopaten. De ser folk i ögonen som ingenting och brer på med nya lögner. De har väldigt dålig inlevelseförmåga vilket gör att de väldigt sällan kan känna empati för folk. De kan tycka lika lite synd om en främling som blir skadad som om det är deras fru eller barn.

Många av psykopaterna kommer någon gång att hamna i fängelse. Man räknar med att 20-30% av fängelsekunderna är psykopater. Deras personlighet passar för en kriminell livsstil. De lever efter deras egna lagar. En välbegåvad psykopat kan gå långt, t.ex. bli direktör för ett stort företag. Att vara risktagande och att oberört kunna kliva över lik kan löna sig i affärsvärlden.

Många med dessa drag är såklart inte psykopater. Många som läser detta kommer förmodligen att misstänka att en hel del personer är psykopater som egentligen inte är det. Misstänker man att någon i ens närhet är psykopat så ska man vara försiktig. Risken är stor att psykopaten kommer svika och såra en.

Vill du veta mer om psykopater och hur man skyddar sig mot dem? Läs kanadensaren Robert D. Hares bok "Psykopatens värld".

/Robin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar